Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja

Radionica Ruko(m)pis.

Ovladati vještinom pisanja složen je, a istodobno vrlo zanimljiv proces u životu svih članova društvene zajednice. Prva slova ispisana u bilježnicama iz prvoga razdoblja obrazovanja imaju posebno mjesto u sjećanjima mnogih. Velika, mala, tiskana, pisana, … Današnja je, nažalost, digitalna tehnologija uvelike potisnula nekadašnje pisanje rukom i dovela brojnošću digitalnih alata do ne baš pozitivnih pokazatelja u ovladanosti vještinom pisanja rukom kod učenika osnovnih i srednjih škola. U pisanju rukom, znanstveno je potvrđeno, isprepliću se kognitivni procesi od mišićnoga pamćenje pokreta do uključenih perceptivno-motoričkih procesa i jasno je iz tih spoznaja da nikakvi digitalni alati ne mogu zamijeniti tradicionalni model učenja i usvajanja pisanja rukom. Kako bi se dodatno osvijestila potreba za njegovanjem ovladavanja pisanja rukom (rukopisom), zadarski Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja kroz ljetni semestar organizira mjesečne radionice naslovljene Ruko(m)pis.

Radionica Ruko(m)pis održavat će se jednom mjesečno (19. ožujka, 16. travnja, 14. svibnja i 4. lipnja) i namijenjena je punoljetnim osobama koje bi željele ojačati vlastite kompetencije u vještini pisanja rukom. Uz studente, za koje je prvenstveno osmišljena radionica iz pisanja rukom, dobrodošli su svi građani (od 8 do 88 godina) koji bi uz praktično dodatno usavršavanje iz pisanja rukom sudjelovali i u nagradnome natječaju. Naime, kroz radionicu Ruko(m)pis odvijat će se i nagradno natjecanje koje završava u lipnju izabrom i proglašenjem najljepšega zadarskoga rukopisa.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na radionici Ruko(m)pis. Voditelji su radionice profesori Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Snježana Habuš Rončević i Josip Lasić. Prva je radionica na rasporedu u utorak, 19. ožujka 2024. od 15 sati u dvorani 103 na Novome kampusu.